The World According To Diskodiktator

The World According To Diskodiktator

Släppdatum: 2004-12-03

Katalognummer: ERCD159

Det finns en legend som säger att Eddie Bengtsson i stället för att betala en skuld han hade till Johan Billing i stället tjatade sig till att Diskodiktator skulle få släppa en CD på samma bolag som Eddie låg på. Huruvida detta är sant eller inte lär vi aldrig få riktig klarhet i – möjligheten finns ju annars att Energy Rekords faktiskt uppskattade den musikskatt som bandet slitit ihop och därför gärna ville göra en kulturgärning. Oavsett vilken anledningen än var så kom så äntligen Diskodiktators riktiga debut i december 2004 – bara åtta år efter att bandet officiellt bildats!

Låtlistan bestod den här gången av idel hits:

 1. Birth Of A Nation
 2. A Way
 3. Tears On The Pavement
 4. Reload
 5. The Sound Of Your Heart
 6. You Know What To Say
 7. The World According To…
 8. Just Say ”No!” To Democrazy
 9. Jaded
 10. Random Mark
 11. Inferior Interior
 12. I Turned My Back On Rock’n’Roll
 13. A Two Minute Silence
 14. Darling (TFNAB Remix)
 15. The World According To DJ Hellbent
 16. Outro

Omslagsbilden på Johans urtjusiga Korg SQ-10 kom sedan att användas till olika sorters merchandise. Denna bild samt porträtten på Johan och Magnus Johansson i omslagshäftet togs av Lisa Johansson med makeup av Eva Dahlsveen. Emma Plantin spelade in det mesta av alla sångspår i studion på 110 Film & Television i Malmö och Christer Hermodsson som bland annat varit bandkamrat med Johan i S.P.O.C.K ordnade med mastringen av skivan.

Följande syntesizers användes vid inspelningarna:

 • Casio CZ1000
 • Korg DW-6000
 • Korg MS-10
 • Korg MS-20
 • Korg MS-50
 • Microwave XT II
 • Roland DJ-70
 • Roland SH09
 • Yamaha CS01
 • Yamaha CS5

Det finns så mycket information om respektive spår att varje låt får beskrivas individuellt:

Birth Of A Nation

Enligt informationen i häftet är låten inspelad 2002-12-16 och den består i princip bara av rim på ord som slutar med ”-ion” men det visade sig sedan att mycket av innehållet kunde relateras till det pågående kriget i Irak.

A Way

Den superdigitala slagdängan ”A Way” hade tagit referenser både från gamla låtar med Lloyd Cole och Eels men det var det ingen som brydde sig om när den spelades in 2003-02-01. Flera av de tuffa trumljuden snoddes från en singelbaksida med Break Machine.

Tears On The Pavement

Innehållet i den här låten beskrivs på annan plats på den här hemsidan, men det kan vara värt att meddela att den spelades in 2003-12-31 och att Joel Lindqvist och John Lindqwister (då med efternamned Wreibo) från Basswood Dollies bistod med handklapp.

Reload

Det finns säkert mycket att säga om den här låten som enligt uppgift är inspelad av Magnus i Göteborg 2003-03-23, men den roligaste historien handlar om hur Richard Jomshof från Elegant Machinery meddelade hur imponerad han var av den i ett samtal med Johan: ”Det är lätt den bästa låten du skrivit, och du sjunger ju som en gud!”

Låten är naturligtvis komponerad och insjungen av Magnus och Johans enda bidrag är ett pysigt virveltrummeljud.

The Sound Of Your Heart

Man skulle kunna tro att det här var en karbonkopia av Kraftwerks ”The Robots” men det är naturligtvis en ren slump. Låten handlar om hur ett hjärta låter och ingen kan väl tro att våra tyska kamrater skulle sänka sig till något så banalt? Inspelad 2003-02-15 enligt häftet.

You Know What To Say

Ett band som byggt större delen av sin identitet genom att infoga delar av pornografi och mer eller mindre uppriktiga stölder kunde ju inte låta tillfället gå ur händerna bara för att ett etablerat skivbolag skulle släppa skivan. Lösningen fick bli att klippa in lite dialog från en italiensk ”hemvideo” som hittades på internet. För säkerhets skull ligger ljudet i slutet på det föregående spåret – inte i början av detta där det faktiskt hör hemma. Resten är inspelat 2003-06-15 om man ska tro informationen i omslagshäftet.

The World According To…

Inspelad 2003-08-24 och med artificiella röster skapade med AT&Ts röstsyntesprogram. Det finns en allmänt spridd missuppfattning om att titeln på den här biten skulle vara ”The World According To Diskodiktator” men det stämmer alltså inte, det ska vara ett öppet slut där lyssnaren själv får bestämma vem som beskriver världen.

Just Say ”No!” To Democrazy

Delar av det här spåret spelades in i Iowa redan 1941-09-01, men huvuddelen registrerades inte in förrän långt senare; 2003-05-22 närmare bestämt. Innehållet i den här biten beskrivs på annan plats på den här hemsidan om man skulle vilja dyka djupare ner i alla subtila skiftningar av texten.

Jaded

2002-12-24 – alltså på självaste julafton – spelades den här låten in. Den började sitt liv som en bootlegremix på en gammal bit (”Pass The Mic”) med Beastie Boys men Magnus blev arg och tyckte att det var synd att slänga bort den på något så tramsigt så han skrev en egen text och spelade in den i Göteborg. SvennAntenn ställde också upp och spelade lite tuff elgitarr på det här spåret.

Random Mark

Under ett par veckor i oktober 2002 plågades delar av östra USA av en prickskytt som verkade välja sina måltavlor på måfå. Verkligheten var naturligtvis värre än så och efter ett tag uppdagades det att det i botten låg en vårdnadstvist. Ingenting av detta kände bandet till när de 2003-09-10 spelade in en otäck visa om någon som väljer mål på måfå…

Inferior Interior

Denna spännande låt handlar inte om heminredning om nu någon skulle få det för sig, utan i stället om hur en människa kan känna sig i jämförelse med andra. Inspelad 2002-08-26 om det betyder något och allt skivgnugg är konstgjort – inga vinyler skadades vid inspelningen av detta spår.

I Turned My Back On Rock’n’Roll

Enligt omslagshäftet är den här sången inspirerad av verkliga händelser. Om det är sant låter vi vara osagt – det som däremot är helt säkert är att inspelningen skedde 2003-10-16.

A Two Minute Silence

Ett episkt mästerverk som från början bara var ett ljudkollage men som snabbt utvecklades till något större. Extra roligt är att gamla bandmedlemmen Ellen Lundgren medverkar med ett par sångspår. Den akustiska gitarren som ligger i bakgrunden och puttrar är 100% syntetisk. Låten är inspelad 2003-02-23.

Darling (TFNAB Remix)

Skivans första bonusspår levererades av Eddie Bengtsson i en remix av This Fish Needs A Bike precis lagom för att få plats. Låten som hade varit en livefavorit hade faktiskt aldrig släppts i någon form alls innan 2004 så det var verkligen dags. Extra sång kommer också från Eddie.

The World According To DJ Hellbent

Bonusspår nummer två är signerat DJ Hellbent som vann remixtävlingen på bandets hemsida i januari 2004.

Outro

Det sista spåret på CD:n må låta som lite vanligt skivknaster men det är vetenskapligt framtaget för att ge lyssnaren den där bekanta känslan av att ”Nu är det slut” och det lyckas man verkligen med.

Omslagsbilder