Historia

Det svenska syntbandet Diskodiktator bildades som FKK Jugend sommaren 1996 av Johan Billing som vid denna tidpunkt också var medlem i den populära rymdpopgruppen S.P.O.C.K. Namnet FKK Jugend hämtade man från titeln på en tidning man hittat på en bensinstation i Tyskland med det fantasieggande namnet ”Aus der Welt der FKK-Jugend” – något som visade sig innehålla något helt annat än vad man först trodde.

Omslaget till ”Aus der Welt der FKK-Jugend” Nr. 4 April 1995
En censurerad omslagsbild till tidningen som startade det hela.

I samband med en kontrovers angående namnet byttes det till Diskodiktator 1999*.

* Ett litet förtydligande:

Efter grävande bland gamla nyheter från hemsidan kunde vi konstatera att det i verkligheten låg till så här: FKK Jugend skulle varit förband till den svenska syntgruppen NASAClub Arnold i Lund den 6 november 1998, men av en icke officiellt förklarad anledning blev det inte så.

Det slutar dessutom inte där – den 15 november 1998 splittrades officiellt FKK Jugend och Johan skrev att han i stället skulle fokusera på att släppa all möjlig sorts musik via den här hemsidan som en fortsättning av sitt gamla kassettbolag J-Axel Industrial Art & Interior Unltd.

Bandet återföddes som Diskodiktator den 7 december 1998.

Källa: Arkiverade html-filer

Sedan den 10 juli 1998 har den här hemsidan funnits på internet (källa) och bandet började tidigt använda den för att sprida sin musik – något som också så småningom ledde till att skivbolaget Electric Fantastic Sound startades 2005.

Under åren som gått sedan starten har Diskodiktator släppt en mängd demos, album och singlar av skiftande kvalité och stil. Den senare delen av katalogen finns naturligtvis tillgänglig på internet för den som vill lyssna men många av de tidiga demoskivorna är för evigt försvunna i historiens dunkel. Vi ska försöka lägga ut så mycket material som möjligt på den här hemsidan, av omtanke för de som är intresserade av svensk musikhistoria men också för vår egen skull.

Texter och förklaringar som skrivs görs från minnesbilder blandat med hittade uppgifter. Ibland kan det vara motiverat med en rättelse eller ett förtydligande likt det här ovan – då markeras det alltid med den gula bakgrunden.

Tidningen Zynthec utsåg Diskodiktator till numrets demoband minst en gång och man har också varit nominerade till ”Årets nykomling” på Swedish Alternative Music Awards.

Vill du läsa våra gamla blogginlägg? Klicka här!