Kategoriarkiv: Inspelning

Inlägg som handlar om inspelning och musikproduktion i största allmänhet.

Främmande världar

För en herrans massa år sedan fanns inte ens Diskodiktator – då roade sig medlemmarna med annat. Bland mycket annat medverkade Johan Billing i det populära rymdpopbandet S.P.O.C.K och 1995 släpptes det bandets andra album ”Alien Worlds”.

Den som har koll på sin Diskodiktator-diskografi vet att man redan gjort en egen tolkning av debutalbumet ”Five Year Mission” men nu är det dags att ta nästa steg: det är alltså med glädje vi kan meddela att produktionen av uppföljaren är påbörjad. Arbetsnamnet är ”Alien Alien Worlds” eftersom det musikaliska temat handlar om musik som man tänker sig att rymdisar skulle lyssna på där de sitter och hinkar blasköl på en bar på Omnichron-4 eller som det sista de hör innan de faller i kryogenisk sömn inför en makalöst lång rymdresa…

I dagsläget ligger samtliga tio originallåtar dissekerade på labratoriebordet och förhoppningsvis är albumet klart för släpp våren 2015.

Första skissen av omslaget.

Första skissen av omslaget.

Spårlistan för den intresserade:

  1. ”Mirror World”
  2. ”Astro Girl”
  3. ”All E.T.s Aren’t Nice”
  4. ”Take Me To The Stars”
  5. ”Trouble With Tribbles”
  6. ”Abducted”
  7. ”PS9”
  8. ”Lost In Space”
  9. ”Cosmic Boy”
  10. ”Space Is The Place”

Albumet förklarat

Nu börjar det äntligen röra lite på sig igen och följande finns att meddela:

Albumet ”Malmö C” kommer släppas digitalt i två olika versioner; dels den vanliga versionen som är i princip identisk med CD-utgåvan men också i en version där medlemmarna i bandet går genom spår för spår och förklarar bakomliggande orsaker, intressanta tekniska aspekter på inspelningsarbetet eller helt enkelt bara lite vanligt hederligt blaj.

Släppdatum för ”Malmö C förklarad” är satt till den 31 maj och vaniljversionen släpps den 2 juni.

Malmö C förklarad

Kommentarer

Idag har vi roat oss med att lyssna genom hela albumet och kommentera det spår för spår – något som bäddar för en specialutgåva i något lämpligt fora. Tjuvlyssna redan nu till vad vi har att säga om låten ”Triangeln stannar här”.

Mer musik och mer prat

Eftersom möjligheten fanns att kombinera arbete och nöje passade vi på att dels bevittna hur ett fullsatt Babel i Malmö välkomnade det slovenska bandet Laibach och dels spela in en diskussion om spåren på det kommande albumet ”Malmö C”.

Resultatet av sagda diskussion kommer att presenteras så småningom – troligtvis i form av ett bonusspår på Spotify.

Laibach på Babel

Fix i mix

När vi fick tillbaka de mastrade låtarna från Brian Hazard i Amerika upptäcktes det att en av låtarna inte alls blev så festlig som tanken var. Valet stod mellan att skippa låten helt eller att försöka göra något åt det…

Brian hade lite kreativa förslag och det fick helt enkelt göras lite kompletterande inspelningar en glad fredagskväll och nu är en ny – och förhoppningsvis slutgiltig – version på väg över Atlanten.

Ännu ett steg på vägen

Nu börjar det så smått närma sig singelsläpp och hur firar man det på bästa sätt? Naturligtvis genom att be begåvade kamrater skruva fram något eget och inte nog med det – både i Malmö och Göteborg har det trollats fram nya versioner av singelspåret ”Inte så svårt”.

Och för att riktigt göra något ovanligt ryktas det också om att en musikvideo är på gång!

Puh!

Så var då den kanske tyngsta delen av produktionen klar – alla låtar (singelspår, albumspår och b-sidor) får nu anses vara färdigmixade och är levererade till mastringsstudion i Los Angeles. För att inte krångla till det gav vi oss också på att döpa de stackars låtar som tidigare gått under fantasifulla arbetsnamn – ”Tjugosex”, ”Cynisk”, ”Jag blir så” och ”Ramlar” heter numera något helt annat…

Nästa utmaning förutom att vänta på domen från Amerika är att trolla fram den ultimata låtordningen och inte minst välja ut vilket spår som ska bli b-sida till ”Inte så svårt”.

Gästartist nummer ett

Det har varit vår ambition att låta även andra komma till tals på vårt kommande album och det enklaste sättet är så klart att bjuda in talanger av olika slag. Nu kan vi med illa dold stolthet meddela att den beryktade Val Solo från S.P.O.C.K bidragit med lite röstinspelningar till kommande singeln ”Inte så svårt” och att den nu är ivägskickad till mastringsstudion i Los Angeles.

Det här är inte så svårt

Eftersom vi någonstans på vägen bestämde oss för att göra hela den här produktionen så komplicerad som möjligt har vi engagerat den skarpörade Gordon Schumway från den populära popgruppen Auto-Auto som blandningskonsult. På ren svenska betyder det att han fått nöjet att lyssna på våra färdiga versioner och kommentera de rent tekniska aspekterna av produktionen.

Med hjälp av hans synpunkter har vissa justeringar gjorts och vi kan därför nu meddela att låt nummer ett (”Inte så svårt”) plötsligt låter – om möjligt – ännu bättre. Nästa steg blir nu att skicka spåret vidare till Los Angeles för att vi amerikanske vän Brian Hazard ska kunna göra de sista finslipningarna. För att fira denna milstolpe bjuder vi här på omslaget till nämnda singelspår:

Omslag

Ännu mer nästan färdigt

Idag gjordes de sista skruvningarna på de sista låtarna och rubbet har nu skickats över till vår duktige och vassörade blandningskonsult i Göteborg för att han ska få komma med sitt utlåtande. I samband med det dök det upp ett nytt problem – många av låtarna har fortfarande inte fått någon riktig titel utan går under fantasifulla arbetsnamn som ”Tjugosex” och liknande.

Något som i alla fall är klart är att ”Inte så svårt” blir den första singeln. Så här beskriver skivbolaget den:

Diskodiktator släpper första singeln från kommande albumet ”Malmö C”

Efter flera års tystnad där man i stället för att producera egen musik sysslat med att släppa covers av andra bands debutalbum (S.P.O.C.K ”Five Year Mission” och Elegant Machinery ”Degraded Faces” som släpptes 2011 och 2012) har så den kreativa blockeringen släppt och ett helt färskt album ligger i princip färdigt.

Första livstecknet heter ”Inte så svårt” och representerar ett stort steg i en ny riktning för bandet – bland annat har man övergett den skolengelska man tidigare gjort sig känd för och numera sjungs det på svenska. En del kanske till och med protesterar mot att kalla det svenska – det borde snarare kallas skånska eftersom det fullkomligt frossas i diftonger och andra konstiga biljud.

Johan Billing, som är den enda kvarvarande originalmedlemmen sedan starten i mitten av 1990-talet, förklarar det så här: ”Att sjunga på engelska har alltid varit ett enkelt sätt att ta avstånd från innehållet – det blir liksom lite mer på skoj och men behöver inte riktigt stå för det som sägs. När vi väl beslutade oss för att göra ett nytt eget album lovade jag mig själv att göra det mer äkta och då föll det naturligt att sjunga på skånska.”

Processen med den nya fullängdaren med namnet ”Malmö C” började hösten 2013. Magnus Johansson som är den andra halvan av duon fortsätter: ”Vi satte upp en tydlig gräns den siste december – fram till dess skulle vi skriva så många låtar det bara gick. När den dagen var kommen satt vi med 28 väldigt grova skisser som det sedan slipades vidare på. Efter ett par tre varv i tycka-till-maskinen landade resultatet på 13 stycken som kändes tillräckligt bra. Denna utvalda skara putsade vi sedan vidare på och nu börjar vi se ljuset i tunneln.”

Diskodiktator som släppte sin första kassett ”Music for Porno” på Arvikafestivalen 1996 har hunnit med en del i sin brokiga karriär; bland annat har man varit månadens demoband i insomnade musikmagasinet Zynthec, man har varit nominerade som årets nykomling på Swedish Alternative Music Awards och man har turnérat flitigt med Sista Mannen På Jorden. Sommaren 2013 spelade man dessutom för första gången på Familientreffen IX i Tyskland – en upplevelse som satte sina spår. Johan igen: ”Vi fick en förfrågan från arrangören om vi ville spela och förstod absolut ingenting – vi har aldrig haft någon publik i Tyskland så vitt jag vet. När vi dessutom kollade på band som spelat på festivalen tidigare blev vi ännu mer förskräckta – Familientreffen är ju en EBM-festival! Vi tackade hur som helst ja och EBM:ifierade några gamla låtar och utan att ge något betyg åt de andra banden som uppträdde menar jag att vi var bland de fem hårdaste banden som uppträdde. På gott och ont.”

Utflykten till Tyskland ledde till ett singelsläpp med ett hårdare sound än normalt men det föll inte bandet på läppen. Magnus flikar in: ”Nej, det kändes inte rätt. Diskodiktator har alltid varit mer Lounge än EBM och vi ströp det där barnet innan det hann växa till sig.”

Den nya singeln ”Inte så svårt” är i sann Diskodiktator-anda svår att sätta fingret på; det är lika mycket tidig elektronisk dansmusik som Edward Persson och för att ytterligare förvirra lyssnarna har man låtit stockholmska Social Ambitions och tyska Beborn Beton att remixa spåret. Budskapet är tvetydigt men en sak är säker: Malmö står ännu en gång i fokus!