Ännu mer nästan färdigt

Idag gjordes de sista skruvningarna på de sista låtarna och rubbet har nu skickats över till vår duktige och vassörade blandningskonsult i Göteborg för att han ska få komma med sitt utlåtande. I samband med det dök det upp ett nytt problem – många av låtarna har fortfarande inte fått någon riktig titel utan går under fantasifulla arbetsnamn som ”Tjugosex” och liknande.

Något som i alla fall är klart är att ”Inte så svårt” blir den första singeln. Så här beskriver skivbolaget den:

Diskodiktator släpper första singeln från kommande albumet ”Malmö C”

Efter flera års tystnad där man i stället för att producera egen musik sysslat med att släppa covers av andra bands debutalbum (S.P.O.C.K ”Five Year Mission” och Elegant Machinery ”Degraded Faces” som släpptes 2011 och 2012) har så den kreativa blockeringen släppt och ett helt färskt album ligger i princip färdigt.

Första livstecknet heter ”Inte så svårt” och representerar ett stort steg i en ny riktning för bandet – bland annat har man övergett den skolengelska man tidigare gjort sig känd för och numera sjungs det på svenska. En del kanske till och med protesterar mot att kalla det svenska – det borde snarare kallas skånska eftersom det fullkomligt frossas i diftonger och andra konstiga biljud.

Johan Billing, som är den enda kvarvarande originalmedlemmen sedan starten i mitten av 1990-talet, förklarar det så här: ”Att sjunga på engelska har alltid varit ett enkelt sätt att ta avstånd från innehållet – det blir liksom lite mer på skoj och men behöver inte riktigt stå för det som sägs. När vi väl beslutade oss för att göra ett nytt eget album lovade jag mig själv att göra det mer äkta och då föll det naturligt att sjunga på skånska.”

Processen med den nya fullängdaren med namnet ”Malmö C” började hösten 2013. Magnus Johansson som är den andra halvan av duon fortsätter: ”Vi satte upp en tydlig gräns den siste december – fram till dess skulle vi skriva så många låtar det bara gick. När den dagen var kommen satt vi med 28 väldigt grova skisser som det sedan slipades vidare på. Efter ett par tre varv i tycka-till-maskinen landade resultatet på 13 stycken som kändes tillräckligt bra. Denna utvalda skara putsade vi sedan vidare på och nu börjar vi se ljuset i tunneln.”

Diskodiktator som släppte sin första kassett ”Music for Porno” på Arvikafestivalen 1996 har hunnit med en del i sin brokiga karriär; bland annat har man varit månadens demoband i insomnade musikmagasinet Zynthec, man har varit nominerade som årets nykomling på Swedish Alternative Music Awards och man har turnérat flitigt med Sista Mannen På Jorden. Sommaren 2013 spelade man dessutom för första gången på Familientreffen IX i Tyskland – en upplevelse som satte sina spår. Johan igen: ”Vi fick en förfrågan från arrangören om vi ville spela och förstod absolut ingenting – vi har aldrig haft någon publik i Tyskland så vitt jag vet. När vi dessutom kollade på band som spelat på festivalen tidigare blev vi ännu mer förskräckta – Familientreffen är ju en EBM-festival! Vi tackade hur som helst ja och EBM:ifierade några gamla låtar och utan att ge något betyg åt de andra banden som uppträdde menar jag att vi var bland de fem hårdaste banden som uppträdde. På gott och ont.”

Utflykten till Tyskland ledde till ett singelsläpp med ett hårdare sound än normalt men det föll inte bandet på läppen. Magnus flikar in: ”Nej, det kändes inte rätt. Diskodiktator har alltid varit mer Lounge än EBM och vi ströp det där barnet innan det hann växa till sig.”

Den nya singeln ”Inte så svårt” är i sann Diskodiktator-anda svår att sätta fingret på; det är lika mycket tidig elektronisk dansmusik som Edward Persson och för att ytterligare förvirra lyssnarna har man låtit stockholmska Social Ambitions och tyska Beborn Beton att remixa spåret. Budskapet är tvetydigt men en sak är säker: Malmö står ännu en gång i fokus!